Przepis na tatar ze sledzia 📖
Składniki:- 400 g filetu śledzia
- 1 cebula
- 1 ogórek kiszony
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Filety śledzia dokładnie oczyść z ości i pokrój w drobną kostkę.
2. Cebulę obierz i również pokrój w bardzo drobną kostkę.
3. Ogórka kiszonego również pokrój w drobną kostkę.
4. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i drobno posiekaj.
5. Wszystkie składniki - śledzia, cebulę, ogórek, jajka oraz natkę pietruszki i koperek - połącz w dużej misce.
6. Dodaj olej rzepakowy, sól i pieprz do smaku.
7. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, tak aby tatar był dobrze skomponowany.
8. Przełóż tatar do miseczek i podawaj jako przystawkę z pieczywem lub jako dodatek do obiadu.
Smacznego!