Przepis na quiche z porami 📖
Składniki:- 1 kg pór
- 200 g sera gruyere
- 200 ml śmietany 30%
- 4 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka lodowatej wody
Przygotowanie:
1. Pory dokładnie umyj i pokrój w cienkie plastry. Zeszklij je na patelni z masłem i olejem, aż będą miękkie i lekko zarumienione. Dopraw solą i pieprzem, następnie odstaw je na bok.
2. W misce wymieszaj mąkę z zimnym masłem, aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko oraz wodę i zagnieć ciasto. Zawinięte w folię, umieść w lodówce na 30 minut.
3. Na stolnicy rozwałkuj ciasto na placek i wyłóż nim blaszkę do tarty. Następnie nakłuj je widelcem i wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
4. W drugiej misce wymieszaj śmietanę z jajkami i startym serem gruyere. Dopraw przyprawami.
5. Na upieczonym spodzie tarty rozłóż porcje równomiernie. Zalej całość przygotowanym wcześniej farszem.
6. Wstaw tartę z porami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 40-45 minut, aż nadbrązowieje.
7. Po upieczeniu, wyjmij tartę z piekarnika i delikatnie pokrój na porcje. Można podawać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!