Przepis na racuchy bez drożdży z jabłkami 📖
Składniki:- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jabłka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. W dużym naczyniu roztrzep jajka.
2. Dodaj do jajek mąkę, mleko, cukier i sól. Wszystko razem energicznie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
3. Jabłka umyj, obierz ze skóry i pozbądź się gniazd nasiennych. Następnie pokrój je w drobne kostki.
4. Wrzuć pokrojone jabłka do masy na racuchy i ponownie wszystko razem wymieszaj.
5. W dużym rondlu lub patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
6. Na rozgrzany olej nakładaj porcję ciasta za pomocą łyżki. Możesz formować mniejsze racuchy lub większe placuszki, w zależności od preferencji.
7. Smaż racuchy na złoty kolor z obu stron. Upewnij się, że są dobrze usmażone w środku.
8. Po usmażeniu, wyjmij racuchy z patelni i odcedź na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Racuchy bez drożdży z jabłkami są najlepsze, gdy są jeszcze ciepłe. Podawaj je z dodatkiem cukru pudru, cynamonu lub ulubionego syropu. Smacznego!