Przepis na racuchy z jabłkami drożdże instant 📖
Składniki:- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1 jajko
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 2 duże jabłka
- Skórka otarta z 1 cytryny
- Olej roślinny do smażenia
- Cukier pudru (do podania)
Instrukcje:
1. W dużym misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i drożdże instant.
2. Dodaj jajko i stopniowo wlej ciepłe mleko, cały czas mieszając, aż powstanie gładkie ciasto.
3. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około 1 godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
4. W międzyczasie obierz i pokrój jabłka na małe kawałki.
5. Gdy ciasto wyrośnie, dodaj do niego pokrojone jabłka i skórkę otartą z cytryny. Delikatnie wymieszaj.
6. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju na średnim ogniu.
7. Na patelnię wylej porcję ciasta, formując okrągły plack o średnicy około 8-10 cm.
8. Smaż racuchy z obu stron na złoty kolor, aż ciasto będzie sprężyste i dobrze upieczone wewnątrz.
9. Gdy wszystkie racuchy będą gotowe, posyp je cukrem pudrem i podawaj ciepłe.
Smacznego!