Przepis na racuchy z jabłkami na śmietanie 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 2 duże jabłka
- 1 łyżka masła do smażenia
- śmietana do podawania

Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, jajka, cukier, mleko, proszek do pieczenia oraz sól. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój je w cienkie plasterki.
3. Do ciasta dodaj pokrojone jabłka i delikatnie wymieszaj.
4. Na dużą patelnię rozgrzej masło na średnim ogniu.
5. Należy smażyć racuchy, nakładając łyżką porcje ciasta na patelnię. W zależności od wielkości racuchów, na patelni zmieści się kilka porcji na raz.
6. Smaż racuchy z obu stron na złoty kolor, około 2-3 minuty z każdej strony.
7. Gotowe racuchy wyjmij z patelni i odłóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
8. Podawaj gorące racuchy z jabłkami na śmietanie, polewając je śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

racuchy z jablkami
fit racuchy z jabłkami
racuchy z jabłkami kcal
racuchy z jabłkami z maslanka
racuchy z jabłkami z kefirem