Przepis na racuchy z tartych jabłek 📖

Składniki:
- 2 duże jabłka
- 1 ½ szklanki mąki
- 1 ½ szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- olej do smażenia

Instrukcje:
1. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odstaw je na bok.

2. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i cynamon.

3. Dodaj jajka i mleko do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.

4. Do ciasta dodaj starte jabłka i ponownie wszystko wymieszaj.

5. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj odrobinę oleju.

6. Na rozgrzany olej nakładaj porcje ciasta (około ¼ szklanki na każdy racuch). Smaż je z obu stron, aż staną się rumiane i chrupiące.

7. Gdy racuchy będą gotowe, wyjmij je z patelni i odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyły nadmiar tłuszczu.

8. Podawaj ciepłe racuchy posypane cukrem pudrem lub polane sosem karmelowym. Smacznego!

Podobne przepisy

placuszki z tartych jabłek
racuchy bez jabłek
szybkie racuchy bez jabłek
racuchy bez drożdży i bez jabłek
racuchy drożdżowe bez jabłek