Przepis na rafaello bez pieczenia 📖
Przepis na rafaello bez pieczenia:Składniki:
- 200g wiórków kokosowych
- 200g mleka skondensowanego słodzonego
- 200g migdałów (względnie orzechów laskowych)
- 100g białej czekolady
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
1. W jednym naczyniu wymieszaj wiórki kokosowe z mlekiem skondensowanym. Dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą.
2. Orzechy lub migdały wrzuć do mocno rozgrzanego piekarnika na kilka minut, aż lekko się zrumienią.
3. W małym garnku rozpuść białą czekoladę razem z masłem na małym ogniu, cały czas mieszając, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
4. Orzechy po studzeniu dodaj do masy kokosowej i wymieszaj.
5. Niewielką ilość masy kokosowej zabieraj łyżeczką i formuj z niej małe kulki (ok. 2-3 cm średnicy).
6. Ułóż kulki na talerzu lub podkładce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw je do lodówki na minimum 2 godziny, aby stężały.
7. Po schłodzeniu rafaello gotowe do podania.
Smacznego!