Przepis na rafaello bez pieczenia z adwokatem 📖
Oto przepis na rafaello bez pieczenia z adwokatem:Składniki:
- 200 g biszkoptów
- 100 g wiórek kokosowych + dodatkowe do obtoczenia
- 100 g miękkiego masła
- 4 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 ml mleka
- 50 ml soku z cytryny
- 4 łyżki adwokatu
Wykonanie:
1. Biszkopty umieść w torebce i dokładnie je rozgniataj wałkiem. Przełóż do miski.
2. Do miski dodaj wiórki kokosowe (sztukę).
3. W osobnej misce umieść masło i żółtka. Dodaj cukier puder, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, mleko oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Dodaj 3 łyżki adwokatu do masy i ponownie wymieszaj.
5. Przygotuj foremkę – wyłóż ją folią spożywczą.
6. Do masy dodaj biszkopty i kokosy, mieszaj aż składniki się połączą.
7. Przełóż masę do foremki, wyrównaj powierzchnię.
8. Na wierzch dodaj łyżkę adwokatu i delikatnie wyrównaj.
9. Odstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
10. Po schłodzeniu, wyjmij rafaello z formy i obtocz w wiórkach kokosowych.
11. Gotowe rafaello przechowuj w lodówce do momentu podania.
Smacznego!