Przepis na rafaello bez pieczenia z krakersami 📖
Przepis na rafaello bez pieczenia z krakersami:Składniki:
- 250 g białych krakersów
- 200 g startej wiórki kokosowej
- 200 g utrwalonego mleka kokosowego (tłustego)
- 100 g pokruszonej białej czekolady lub wiórków kokosowych (opcjonalnie)
- 100 g posiekanych orzechów (np. migdałów, orzechów nerkowca)
Wykonanie:
1. Krakersy umieść w zamkniętym woreczku i rozkrusz je na około 1 cm kawałki za pomocą wałka do ciasta lub tłuczka. Umieść w misce.
2. Dodaj startą wiórkę kokosową, utrwalone mleko kokosowe (tłuste), pokruszoną białą czekoladę/wiórki kokosowe (opcjonalnie) oraz posiekane orzechy. Wszystko dobrze wymieszaj.
3. Zmocz ręce w zimnej wodzie, formuj z powstałej masy małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i układaj na talerzu lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Gdy wszystkie kulki będą uformowane, włóż je na minimum 2 godziny do lodówki, aby stężały.
5. Po tym czasie rafaello gotowe do podania. Można je przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!