Przepis na rafaello z krakersami 📖
Składniki:- 200 g krakersów
- 200 g mleka w proszku
- 200 g cukru pudru
- 200 g wiórków kokosowych
- 200 g masła, rozpuszczonego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 50 g gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Włóż krakersy do dużego worka strunowego i starannie je rozgnieć, aż staną się mielone.
2. Przenieś rozgniecione krakersy do dużej miski.
3. Dodaj mleko w proszku, cukier puder, wiórki kokosowe i rozpuszczone masło.
4. Wlej ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.
5. Pobierz niewielkie porcje masy i formuj z nich kulki o średnicy około 2-3 cm.
6. Jeśli chcesz, możesz teraz przysmażyć rafaello na patelni, aby nadać im lekko złocisty kolor. Jednak nie jest to konieczne.
7. Jeśli chcesz, możesz również udekorować każdą kulki rafaello plastrem gorzkiej czekolady.
8. Umieść rafaello w lodówce na około 1-2 godziny, aby dobrze stężały i były gotowe do podania.
Teraz możesz cieszyć się pysznymi i domowymi rafaello z krakersami!