Przepis na ciasto rafaello na biszkopcie z białą czekoladą 📖
Składniki:- 4 jaja
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g białej czekolady
- 200 ml słodkiej śmietanki kremówki
- 200 g wiórków kokosowych
- 24 orzechy włoskie
Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. Dodaj cukier waniliowy, stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając.
2. Dodaj po jednym żółtko do piany z białek, delikatnie mieszając.
3. Wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszaj całość łyżką.
4. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie je rozprowadź.
5. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku na 180°C przez około 25-30 minut, aż nabierze złocistego koloru. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź je.
6. W międzyczasie roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
7. Do roztopionej czekolady dodaj śmietankę kremówkę i wymieszaj, aż powstanie gładki krem.
8. Biszkoptowe ciasto pokrój na 24 kwadraty lub okręgi, w zależności od preferencji.
9. Każdy kawałek biszkoptu obtocz w aromatycznym kremie czekoladowym, a następnie w wiórkach kokosowych.
10. Na wierzchu każdego biszkoptu umieść orzech włoski, imitujący kształt i smak rafaello.
11. Ciasto rafaello na biszkopcie z białą czekoladą jest gotowe! Możesz je od razu podać lub schłodzić w lodówce przed podaniem.
Smacznego!