Przepis na risotto alla milanese 📖
Risotto alla milanese to klasyczne danie włoskie, które składa się z ryżu Arborio gotowanego w bulionie warzywnym z dodatkiem szafranu i Parmezanu. Oto przepis:Składniki:
- 1 szalotka, posiekana
- 2 łyżki masła
- 300 g ryżu Arborio
- ½ szklanki białego wina
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka szafranu, namoczonego w 2 łyżkach gorącej wody
- 50 g startego Parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Rozgrzej bulion warzywny w garnku i utrzymuj go na małym ogniu.
2. W dużym garnku rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj posiekaną szalotkę i smaż, aż stanie się miękka i szklista.
3. Dodaj ryż Arborio do garnka i smaż przez kilka minut, mieszając, aż ziarna ryżu będą lekko przezroczyste.
4. Wlej wino do garnka i gotuj, aż większość płynu wyparuje.
5. Dodaj jedną chochelkę bulionu warzywnego do garnka z ryżem i mieszaj, aż płyn zostanie wchłonięty. Powtarzaj ten krok, dodając po jednej chochelce bulionu, aż ryż będzie ugotowany al dente (miękki na zewnątrz, ale lekko twardy w środku). To może potrwać około 20-25 minut.
6. Dodaj namoczone szafranu wraz z wodą do garnka z ryżem i dobrze wymieszaj, aby szafran równomiernie się rozprowadził.
7. Zdejmij garnek z ognia i dodaj starty Parmezan. Mieszaj, aż ser się rozpuści i risotto będzie miało kremową konsystencję.
8. Dopraw risotto solą i pieprzem do smaku.
9. Przełóż risotto alla milanese na talerze i podawaj od razu.
Smacznego!