Przepis na risotto prosty 📖
Przepis na prosty risotto:Składniki:
- 1,5 szklanki ryżu arborio
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 marchewka, drobno pokrojona
- 1 l bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki białego wina
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki)
Instrukcje:
1. W rondlu rozgrzej masło i podsmaż cebulę, czosnek i marchewkę przez około 5 minut, aż zmiękną i zaczną delikatnie sięrumienić.
2. Dodaj ryż i mieszaj przez minutę, aż będzie delikatnie przypieczony.
3. Zwiększ temperaturę i dodaj wino. Mieszaj, aż większość płynu się wchłonie.
4. Stopniowo dodawaj gorący bulion, jedną chochelkę naraz, cały czas mieszając i czekając, aż płyn się wchłonie, zanim dodasz kolejną chochelkę.
5. Powtarzaj ten proces, aż ryż będzie miękki i będziesz zadowolony z konsystencji risotto.
6. Na koniec, gdy ryż będzie gotowy, dodaj parmezan i wymieszaj, aż się rozpuści.
7. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Podawaj od razu, posypane świeżymi ziołami i dodatkowym parmezanem.
Smacznego!