Przepis na risotto z gruszkami 📖
Składniki:- 2 gruszki
- 1 szalotka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka ryżu arborio
- 1/2 szklanki białego wina
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- świeże listki bazylii do dekoracji
Instrukcje:
1. Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój je w kostkę. Posiekaj szalotkę na drobne kawałki.
2. W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła i oliwę, dodaj szalotkę i smaż ją na średnim ogniu, aż się zeszkli.
3. Dodaj ryż arborio do garnka i smaż przez 1-2 minuty, mieszając, aż ziarna będą lekko przypieczone.
4. Zwiększ ogień i dodaj wino. Mieszaj, aż wino odparuje.
5. Następnie dodaj gruszki do ryżu i wymieszaj.
6. Zmniejsz ogień i dodawaj stopniowo bulion, po około 1/2 szklanki na raz. Po każdym dodaniu bulionu, mieszaj, aż większość płynu zostanie wchłonięta przez ryż.
7. Kontynuuj dodawanie bulionu i mieszanie przez około 20-25 minut, aż ryż będzie miękki, ale wciąż ma lekki "al dente".
8. Wyłącz ogień i dodaj pozostałe masło oraz parmezan. Dokładnie wymieszaj, aż wszystko się połączy i risotto nabierze kremowej konsystencji.
9. Dopraw risotto solą i pieprzem do smaku.
10. Podawaj gorące, posypane świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!