Przepis na rogaliki kruche z czekoladą 📖

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 200g masła (zimnego)
- 100g cukru pudru
- 1 jajko
- 100g czekolady (ulubionego rodzaju)

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę i cukier puder.
2. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i rozdrobnij je palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajko i zagnieć ciasto, dopóki składniki się połączą.
4. Przełóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
5. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej lub na małym ogniu, a następnie lekko ostudź.
6. Smaruj rozwałkowane ciasto czekoladą.
7. Zwiń ciasto na długość, tworząc roladę.
8. Zrolowaną roladę podziel na równe kawałki (około 2 cm szerokości) i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Piecz rogaliki w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 10-15 minut, aż będą lekko złociste.
10. Po upieczeniu wystudź rogaliki na kratce.

Gotowe rogaliki kruche z czekoladą można podawać do herbaty lub kawy. Smacznego!

Podobne przepisy

rogaliki z czekoladą
rogaliki drożdżowe z czekoladą
rogaliki z czekoladą drożdżowe
rogaliki maślane z czekoladą
rogaliki z czekoladą z ciasta francuskiego