Przepis na rogaliki kruche z marmoladą 📖

Składniki:
- 250g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- marmolada (o wybranym smaku)

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę i cukier puder.
2. Dodaj masło i żółtko, następnie zagnieć składniki ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Ciasto podziel na dwie części, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
4. Po wyjęciu z lodówki każdą część ciasta rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3-4 mm.
5. Na rozwałkowanym cieście równomiernie rozsmaruj marmoladę, pozostawiając niewielki margines na brzegach.
6. Zwijaj ciasto od dłuższego boku, tworząc roladę.
7. Roladę rozetnij na kawałki o grubości około 2-3 cm.
8. Kawałki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Wstaw rogaliki do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C, aż się lekko zrumienią.
10. Po upieczeniu wyjmij rogaliki z piekarnika i po ostudzeniu możesz je posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

rogaliki z marmoladą kruche
dobre kruche rogaliki z marmoladą
rogaliki marmoladą
rogaliki francuskie z marmoladą
rogaliki drożdżowe z marmoladą