Przepis na rogaliki smietany 📖

Przepis na rogaliki śmietanowe:

Składniki:

- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 250 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka drożdży instant
- 2 jajka
- dżem (np. malinowy lub truskawkowy)
- 1 jajko do posmarowania rogalików
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj pokrojone masło i dokładnie wymieszaj, aż powstanie kruszonka.
2. W osobnym naczyniu podgrzej śmietanę, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia. Następnie dołóż drożdże i wymieszaj do rozpuszczenia.
3. Dodaj rozpuszczone drożdże z śmietaną do mąki. Dodaj jajka i zagnieć elastyczne ciasto.
4. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę, najlepiej pod przykryciem z wilgotną ściereczką.
5. Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na dwie części. Każdą cześć rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm.
6. Na placek nałóż cienką warstwę dżemu i równomiernie rozprowadź.
7. Zawiń placek wzdłuż dłuższego boku, tworząc rulonik. Następnie zawiń rulonik w kształt rogalika.
8. Powtarzaj kroki 6-7 dla drugiej części ciasta.
9. Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw odstępy między rogalikami, ponieważ podczas pieczenia będą rosnąć.
10. Posmaruj rogaliki rozbełtanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
11. Piecz przez około 20-25 minut, aż rogaliki będą złociste i lekko chrupiące.
12. Po wyjęciu z piekarnika, ostudź rogaliki na kratce i posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Gotowe rogaliki można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez kilka dni. Smacznego!

Podobne przepisy

rogaliki bez smietany
rogaliki drożdżowe bez smietany
rogaliki kruche bez smietany
mizerie bez smietany
makaron bez smietany