Przepis na rogaliki drożdżowe bez smietany 📖
Oto przepis na rogaliki drożdżowe bez śmietany:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 25 g świeżych drożdży
- 125 g masła (rozpuszczonego)
- 1 jajko
- dżem o ulubionym smaku
- cukier puder do posypania
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Zrób wgłębienie w środku.
2. W małym garnuszku podgrzej mleko, ale nie zagotowuj go. Następnie rozkrusz do mleka drożdże i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuszczą.
3. Wlej mieszankę mleczno-drożdżową do wglębienia w misce z mąką. Dodaj rozpuszczone masło i jajko, a następnie dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Przenieś ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i zagniataj je przez kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
5. Ciasto umieść z powrotem w misce, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasta, ponownie przełóż je na oprószoną mąką powierzchnię i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
7. Na rozwałkowanym cieście równomiernie rozprowadź ulubiony dżem.
8. Zwijaj ciasto, zaczynając od dłuższego boku, aż powstanie długi wałek.
9. Następnie przekrój wałek na równe kawałki szerokości około 3 cm.
10. Ukształtuj każdy kawałek w formę rogalika, lekko zginając końce do środka.
11. Ułóż rogaliki na przygotowanej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw odpowiednią przestrzeń między nimi, aby mogły się rozszerzyć.
12. Przykryj rogaliki ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia przez około 30 minut.
13. W międzyczasie, nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
14. Po wyrośnięciu rogalików, wstaw blaszkę do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż staną się złote i puszyste.
15. Wyjmij rogaliki z piekarnika i ostudź na kratce.
16. Przed podaniem posyp rogaliki cukrem pudrem.
Gotowe! Możesz teraz cieszyć się smacznymi rogalikami drożdżowymi bez śmietany.