Przepis na rogaliki suche drożdże 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 250g masła
- 2 jajka
- 100g cukru
- 20g świeżych drożdży
- 150ml ciepłego mleka
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W małej misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżeczkę cukru i odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier.
3. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki i posiekaj go nożem lub wymieszaj palcami, aż powstanie kruszonka.
4. Dodaj lekko ubite jajka i zaczyn drożdżowy do miski z mąką.
5. Zagnieć ciasto ręcznie lub używając mechanicznego miksera z wyrabiaczką przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
6. Odstaw ciasto na przykryte miską miejsce i pozostaw je do wyrośnięcia na około 1-2 godziny, aż podwoi objętość.
7. Po wyrośnięciu ciasta, wyłóż je na stolnicę i podziel na dwie części.
8. Każdą część rozwałkuj na prostokątny placek o grubości około 0,5 cm.
9. Pokrój placek na równoległe paski o szerokości około 2-3 cm.
10. Z każdego paska zwiń rogalika, zaczynając od szerokiego końca do wąskiego, aż powstanie kształt rogalika.
11. Powtórz ten proces z drugą częścią ciasta.
12. Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dbając o zachowanie odstępów.
13. Odstaw rogaliki na 15-20 minut, aby ponownie podrosły.
14. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
15. Po upływie czasu piecz rogaliki w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.
16. Wyjmij rogaliki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia na kratce.
17. Przed podaniem posyp rogaliki cukrem pudrem.
Smacznego!