Przepis na rogaliki waniliowe 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Mleko (jeśli masa jest zbyt sucha)

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
2. Dodaj masło i żółtko, następnie zagnieć składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj trochę mleka.
3. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż je do lodówki na około 30 minut.
4. Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na cienką warstwę.
5. Pokrój ciasto na trójkąty o równych bokach.
6. Na wierzchu każdego trójkąta połóż odrobinę ekstraktu waniliowego.
7. Zaczynając od podstawy trójkąta, zwijaj go w kształt rogalika. Powinien mieć charakterystyczny kształt zagiętego rogu.
8. Powtórz ten proces dla wszystkich trójkątów.
9. Umieść rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut, aż staną się lekko złote.
11. Wyjmij rogaliki z piekarnika, pozwól im ostygnąć, a następnie podaj i ciesz się smakiem waniliowych rogalików!

Podobne przepisy

ciasteczka waniliowe
muffiny waniliowe
ciasto waniliowe
lody waniliowe
fit lody waniliowe