Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z musem jabłkowym 📖
Składniki:- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 jabłka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 jajko (do posmarowania ciasta)
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
2. Obrane jabłka pokrój na małe kawałki i umieść je w garnku.
3. Dodaj cukier, cynamon i sok z cytryny do jabłek.
4. Gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż jabłka będą miękkie i spłynie z nich sok.
5. Odstaw jabłka do ostygnięcia.
6. Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na trójkątne kawałki.
7. Na każdym kawałku ciasta, na dużej bazie, umieść łyżeczkę musem jabłkowego.
8. Zwiń ciasto, zaczynając od bazy i formując rogalik.
9. Powtarzaj 7. i 8. krok, aż zużyjesz całe ciasto i mus jabłkowy.
10. Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
11. Wbij jajko do miseczki, roztrzep je i posmaruj nim wierzch rogalików.
12. Włóż blaszkę z rogalikami do piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż staną się złote.
13. Po upieczeniu wyjmij rogaliki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia przez kilka minut.
14. Rogaliki z ciasta francuskiego z musem jabłkowym są gotowe. Smacznego!