Przepis na rogaliki z trzech składników 📖

Przepis na rogaliki z trzech składników:

Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 100 g dżemu (np. truskawkowego lub malinowego)
- 1 jajko

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
2. Rozwiń arkusz ciasta francuskiego na czystej powierzchni i pokrój go na trójkąty o bokach około 10 cm.
3. Na każdym trójkącie ciasta rozprowadź równomierną warstwę dżemu.
4. Zwijaj trójkąty ciasta, zaczynając od dłuższego brzegu i formując rogaliki.
5. Ułóż rogaliki na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem.
6. Wbij jajko do miseczki i roztrzep je widelcem. Następnie posmaruj rogaliki roztrzepanym jajkiem.
7. Wstaw blaszkę z rogalikami do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
8. Po upieczeniu wyjmij rogaliki z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia przez kilka minut.
9. Rogaliki są gotowe do podania! Smacznego!

Podobne przepisy

kruche ciastka z trzech składników
sernik japoński z trzech składników
bezę z trzech białek
slime z dwóch składników
szybki obiad z prostych składników