Przepis na roladki schabowe z papryką i pieczarkami 📖
Składniki:- 4 plastry schabu
- 1 czerwona papryka
- 200g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- szczypta suszonej bazylii
Sposób przygotowania:
1. Schab umyj, osusz i rozwałkuj delikatnie, aby uzyskać cienkie plastry.
2. Paprykę i pieczarki umyj, oczyść i pokrój wzdłuż wąskie paski.
3. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
4. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż będą miękkie i lekko zarumienione.
5. Dodaj paprykę i pieczarki, posyp papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
6. Połóż plaster schabu na desce, przykryj nadzieniem z warzyw i dokładnie zwiń. Powtórz z pozostałymi plastrami.
7. Roladki umieść w naczyniu żaroodpornym, polej bulionem warzywnym i posyp szczyptą bazylii.
8. Naczynie z roladkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30-35 minut, aż mięso będzie soczyste i miękkie.
9. Podawaj roladki schabowe z papryką i pieczarkami jako danie główne, np. z ziemniakami lub sałatką.
Smacznego!