Przepis na roladki schabowe z pieczarkami duszone 📖
Składniki:- 4 plastry schabu
- 200 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
1. Rozbijamy plastry schabu tłuczkiem do mięsa, a następnie solimy i pieprzymy z obu stron.
2. Na jednym końcu każdego plastra kładziemy kilka plasterków pieczarek.
3. Zwijamy plastry w roladki, zaczynając od strony z nadzieniem.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony, aż staną się złote. Wykładamy je na talerz.
5. W tej samej patelni smażymy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i smażymy przez jeszcze 1 minutę.
6. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy na średnim ogniu, aż będą miękkie i puszyste. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
7. Wrzucamy roladki na patelnię z pieczarkami i dusimy przez kilka minut, aby smaki się połączyły.
8. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy roladki na gorąco.
Smacznego!