Przepis na rosół braci rodzeń 📖
Przepis na rosół braci rodzeń:Składniki:
- 1 kg kurczaka (najlepiej uda i skrzydełka)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 litry wody
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- kilka kulek pieprzu
- gałązka świeżego lubczyku
- sól
- natka pietruszki (do podania)
Przygotowanie:
1. Mięso kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do dużego garnka.
2. Dodaj wodę i doprowadź do wrzenia.
3. Podczas gotowania usuwaj powierzchniową pianę.
4. Obierz i umyj warzywa.
5. Marchewki i pietruszki pokrój na plasterki, pora na mniejsze kawałki, a cebulę na pół.
6. Warzywa oraz czosnek dodaj do garnka z kurczakiem.
7. Dołóż ziele angielskie, pieprz i gałązkę lubczyku.
8. Dopraw całość solą, tak aby smak był delikatny.
9. Gotuj rosół na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie.
10. Co jakiś czas sprawdzaj, czy nie trzeba zdjąć powierzchniowego tłuszczu.
11. Pod koniec gotowania, wyjmij mięso z rosołu i odłóż na talerz.
12. Przecedź rosół przez sitko lub gazę, tak aby pozbyć się warzyw i przypraw.
13. Jeśli chcesz, możesz pokroić mięso z kurczaka na mniejsze kawałki, a następnie wrzucić je z powrotem do garnka.
14. Podawaj rosół gorący, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!