Przepis na rosół kolagenowy 📖
Rosół kolagenowy jest daniem, które powstaje na bazie rosołu z dodatkiem kury lub wołowiny. Aby przygotować go, potrzebne będą następujące składniki:- 1 kg kury lub wołowiny (np. filet z piersi)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- Kilka ziaren pieprzu
- Sól do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Mięso umyj i włóż do dużego garnka.
2. Dodaj pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, cebulę oraz czosnek.
3. Zalej wszystko wodą tak, aby składniki były w całości przykryte.
4. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz kilka ziaren pieprzu.
5. Dopraw solą i mieszaj delikatnie.
6. Zagotuj zawartość garnka, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny. Podczas gotowania usuwaj ewentualną pianę z powierzchni rosołu.
7. Po upływie czasu odcedź rosołek, oddzielając mięso i warzywa od płynu.
8. Mięso i warzywa można później wykorzystać jako dodatek do zupy lub zapiec np. ziemniakami.
9. Rosół gotowy można jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem.
10. Podawaj gorący, posypując posiekaną natką pietruszki dla dekoracji.
Smacznego!