Przepis na rosół krok po kroku 📖
Składniki:1 kg drobiowego mięsa (kurczak, indyk, kaczka)
2 marchewki
1 pietruszka
1 korzeń selera
1 cebula
Kawałek pora
2-3 ząbki czosnku
Natka pietruszki
Liście laurowe
Ziele angielskie
Sól
Pieprz
Krok po kroku:
1. Na początku umyj dokładnie mięso i włóż je do dużej garnka. Zalej je zimną wodą, tak aby przykryła mięso.
2. Następnie dodaj całą cebulę, marchewki pokrojone na kawałki, pietruszkę oraz kawałek selera. Włóż także kawałek pora, czosnek oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.
3. Zagotuj zawartość garnka na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny.
4. Co jakiś czas usuwaj z powierzchni pianę, która się zbiera.
5. Po upływie tego czasu, wyjmij mięso z rosołu i odłóż je na talerz do ostygnięcia.
6. Pozostałą zawartość garnka przecedź przez sitko, tak aby uzyskać klarowny rosół.
7. Jeżeli chcesz, możesz jeszcze wywar zagotować, aby odparował nieco i rosół zyskał intensywniejszy smak.
8. Mięso z rosołu można wykorzystać do przygotowania innych potraw, na przykład nadzienia do pierogów, sałatek, czy farszu do mięsnych roladek.
9. Na koniec posyp rosół posiekaną natką pietruszki i podawaj go w gorącej zupce.
Smacznego!