Przepis na tort królewski 📖

Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 400 g malin
- 200 g bitej śmietany
- cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Białka ubijamy na sztywno z połową ilości cukru.
3. Żółtka ubijamy z pozostałą ilością cukru, aż uzyskamy puszystą masę.
4. Do masy żółtkowej dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy.
5. Następnie stopniowo dodajemy ubite białka, mieszając delikatnie, aby masę nie opadły.
6. Przekładamy ciasto do tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 40-45 minut. Sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe, wbijając w nie patyczek - jeśli wyjdzie suchy, to znak, że jest upieczone.
7. Po upieczeniu, ostudzamy ciasto.
8. Maliny blendujemy na gładką masę i przekładamy do garnka. Dodajemy 2 łyżki cukru pudru i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Studzimy.
9. Śmietankę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru.
10. Ciasto przekrawamy na 3 warstwy.
11. Na pierwszą warstwę ciasta wykładamy połowę malinowego nadzienia.
12. Następnie na nadzienie wykładamy połowę ubitej śmietany.
13. Kładziemy drugą warstwę ciasta i powtarzamy kroki 11-12.
14. Na wierzch ciasta kładziemy trzecią warstwę i delikatnie dociskamy.
15. Cały tort smarujemy pozostałą śmietaną, również boki tortu.
16. Opcjonalnie można użyć pozostałości ciasta, aby udekorować tort.
17. Całość posypujemy cukrem pudrem.
18. Tort wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, aby dobrze się schłodził.
19. Gotowy tort królewski jest gotowy do podania!

Podobne przepisy

jabłecznik królewski
mazurek królewski
rosół królewski
omlet królewski
miodownik krolewski