Przepis na rosół najsztuba 📖

Przepis na tradycyjny rosół:

Składniki:
- 1 kg kurczaka (najlepiej skrzydła, uda lub piersi)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 liście laurowe
- garść pietruszki i selera
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Kurczaka umyj, a jeśli używasz skrzydeł, to obetnij je od stawu. Jeśli używasz ud, przekrój je na pół. Piersi pokrój na mniejsze kawałki.
2. Warzywa obierz i umyj. Marchewkę i pietruszkę pokrój na większe kawałki, pora pokrój na plastry, cebulę przekrój na pół, a czosnek rozgnieć.
3. Do dużego garnka wlej około 2 litrów wody. Dodaj kurczaka, warzywa, liście laurowe, posiekaną pietruszkę i seler oraz czosnek.
4. Doprowadź bulion do wrzenia i następnie zmniejsz ogień. Całość gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, odkładając powierzchniową pianę, która powstaje podczas gotowania.
5. Po tym czasie wyjmij kurczaka i przy pomocy widelca oddziel mięso od kości. Mięso pokrój na mniejsze kawałki i odstaw na bok.
6. Do bulionu dodaj sól i pieprz do smaku, a następnie odcedź na sitku, aby pozbyć się warzyw i liści.
7. Gotowy rosół podawaj z ugotowanymi makaronem, np. kluskami lanymi, oraz posypany świeżą pietruszką.

Smacznego!

Podobne przepisy

rosół piotra najsztuba
rosół fit
a la rosół
rosół
rosół z limonką