Przepis na rosół skład 📖
Przepis na rosół:Składniki:
- 1 kg kury (najlepiej z rosołu)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 4-5 ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- sól do smaku
- opcjonalnie natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
1. Mięso kury dokładnie umyć i włożyć do dużego garnka.
2. Dodać do garnka pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, por, cebulę oraz czosnek.
3. Dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe.
4. Zalać wszystko zimną wodą tak, aby składniki były całkowicie przykryte.
5. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie.
6. W międzyczasie usuwać powierzchniową pianę i tłuszcz.
7. Gdy rosół będzie gotowy, odcedzić bulion przez sitko, oddzielając mięso i warzywa od wywaru.
8. Mięso można odłożyć na bok i użyć do innych dań.
9. Bulion doprawić solą do smaku.
10. Przed podaniem rosół można udekorować świeżą natką pietruszki.
Gotowy rosół możesz podać z makaronem lub kaszą, możesz także dodać do niego ugotowane wcześniej warzywa z rosołu. Smacznego!