Przepis na rosół szybki 📖

Przepis na szybki rosół:

Składniki:
- 1 kg drobiu (kurczak, indyk, kaczka)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- Natka pietruszki do posypania
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Mięso drobiowe opłucz pod bieżącą wodą i pozbądź się nadmiaru tłuszczu.
2. W dużym garnku zagotuj bulion warzywny.
3. Wrzuć do bulionu mięso drobiowe i gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, usuwając ewentualną pianę.
4. Obierz i pokrój marchewki, pietruszkę, por, cebulę i czosnek na dużą kostkę.
5. Dodaj pokrojone warzywa do garnka z bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut, aż warzywa zmiękną.
6. Na sam koniec dopraw rosół solą i pieprzem do smaku.
7. Wyłącz gaz i odstaw garnuszek na kilka minut, aby rosół przegryzł się smakowo.
8. Przecedź rosół przez sitko, aby usunąć resztki mięsa i warzyw.
9. Podawaj gorący rosół posypany posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

szybki rosół z kurczaka
prosty i szybki rosół
rosół
rosół fit
a la rosół