Przepis na szybki rosół z kurczaka 📖

Składniki:
- 1 kg kurczaka (najlepiej podudzia)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 korzeń selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Mięso kurczaka dokładnie opłucz i włóż do dużego garnka.
2. Dodaj pokrojone na grubszą kostkę marchewki, pietruszkę, seler i cebulę.
3. Zgnieć lekko ząbki czosnku, dodaj je do garnka razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
4. Przykryj wszystko wodą (ok. 2,5 litra), posól i dopraw do smaku pieprzem.
5. Zagotuj zawartość garnka, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. W trakcie gotowania skumaj powierzchnię rosołu za pomocą łyżki.
6. Po tym czasie wyjmij mięso z rosołu i oddziel od kości. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
7. Odszum rosoł, dodaj pokrojone mięso z kurczaka i gotuj jeszcze przez kilka minut.
8. Podawaj rosół z posiekaną natką pietruszki, jeśli lubisz.

Smacznego!

Podobne przepisy

rosół szybki
prosty i szybki rosół
rosół z kurczaka
rosół z kaczki i kurczaka
rosół z wołowiny i kurczaka