Przepis na rosół z szyi indyka 📖

Składniki:
- Szyja indyka - około 500 gramów
- Woda - około 2 litry
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 ząbek czosnku
- 1 natka pietruszki
- 1 liść laurowy
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. W dużym garnku zagotuj wodę.
2. W międzyczasie umyj szyję indyka i włóż ją do wrzącej wody. Gotuj przez około 10 minut.
3. Następnie wyjmij szyję z wody, wylej ją i przepłucz pod zimną wodą.
4. Do garnka z wrzącą wodą dodaj umytą cebulę, marchewki, pietruszki, por i ząbek czosnku.
5. Dodaj również liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
6. Wrzuć do garnka wcześniej przygotowaną szyję indyka i gotuj na średnim ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
7. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
8. Po 2 godzinach wyjmij szyję indyka z wywaru i pokrój na mniejsze kawałki.
9. Do gotowego wywaru dodaj posiekaną natkę pietruszki.
10. Rosół gotowy! Podawaj go gorący.

Smacznego!

Podobne przepisy

rosół z indyka
rosół z indyka i wołowiny
rosol z kurczaka i indyka
rosół
a la rosół