Przepis na rurki z kremem ajerkoniakowym 📖
Składniki:- 1 opakowanie rurek bezkwaszeniowych
- 500 ml mleka
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- 40 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 ml ajerkoniaku
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Mleko podgrzej w rondlu, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
2. W osobnej misce wymieszaj żółtka, cukier i mąkę, aż powstanie jednolita masa.
3. Powoli wlej podgrzane mleko do miski z masą jajeczną, ciągle mieszając.
4. Ponownie przelej całą masę do rondla i gotuj na średnim ogniu, stale mieszając, aż zgęstnieje.
5. Zdejmij krem z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy oraz ajerkoniak. Dokładnie wymieszaj.
6. Przełóż krem do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia.
7. W międzyczasie ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.
8. Krem ajerkoniakowy przełóż do rurki cukierniczej.
9. Na jednym końcu rurki umieść duże sito, a drugi koniec zanurz w kremie.
10. Wypełniaj rurki kremem, napełniając je równo od zewnątrz do środka.
11. Gotowe rurki z kremem ajerkoniakowym schłódź w lodówce przez około godzinę przed podaniem.
Smacznego!