Przepis na ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym 📖

Składniki:
- 3 szklanki startej marchewki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka
- sok z 1 cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 250 g mascarpone

Sposób przygotowania:
1. W jednym naczyniu wymieszaj startą marchewkę, mąkę, cukier, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia.
2. W drugim naczyniu ubij jajka, dodaj sok z cytryny i olej. Całość dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj mokre składniki do naczynia z suchymi składnikami, ciągle mieszając, aż wszystko się połączy.
4. Przełóż masę do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy.
5. Piecz ciasto w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 45-50 minut, aż stanie się złote i upieczone.
6. Przestudzone ciasto możesz polać kremem cytrynowym.
7. Aby przygotować krem, wymieszaj sok z cytryny, startą skórkę cytrynową, cukier puder i mascarpone do uzyskania gładkiej konsystencji.
8. Po wystudzeniu ciasta równomiernie rozprowadź krem na wierzchu.
9. Gotowe ciasto schłódź w lodówce przez około godzinę przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

rurki z kremem cytrynowym
ciasto marchewkowe z kremem
ciasto marchewkowe z kremem kokosowym
ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
ciasto marchewkowe przekładane kremem