Przepis na rurki z kremem karpatka 📖

Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 100 g masła
- 4 jajka
- szczypta soli

Składniki na krem:
- 500 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:
1. Do rondelka wlej wodę, dodaj masło i sól. Zagotuj.
2. Gdy masło się rozpuści, wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
3. Zestaw rondel z ognia i dodawaj po jednym jajku, cały czas mieszając.
4. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z wąską nasadką w kształcie rurek.
5. Na blasze wyłóż papier do pieczenia i układaj na nim rurki z ciasta, tworząc prostokąty o długości około 5-7 cm.
6. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 30-35 minut, aż będą złote i napuszone.
7. Podczas pieczenia nie otwieraj drzwiczek piekarnika, aby rurki nie opadły.
8. W międzyczasie przygotuj krem: W rondelku podgrzej mleko z cukrem, aż cukier się rozpuści.
9. W misce ubij jajka z mąką.
10. Gdy mleko będzie ciepłe, dodaj do niego masę jajeczno-mączną i cały czas mieszaj, aż masa zgęstnieje.
11. Zdejmij krem z ognia, dodaj ekstrakt waniliowy i studź, mieszając od czasu do czasu.
12. W osobnej misce ubij miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę.
13. Dodawaj po trochu krem do masła, cały czas ubijając, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
14. Rurki ostudź.
15. Udekoruj rurki kremem karpatkowym, wypełniając je na środku.
16. Możesz posypać wierzch rurek cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
17. Przechowuj rurki w lodówce przed podaniem. Smacznego!

Podobne przepisy

karpatka z kremem budyniowym
rurki z kremem fit
rurki z kremem karpatkowym
rurki drożdżowe z kremem
rurki z kremem budyniowym