Przepis na rurki z kremem kwestia smaku 📖
Składniki:- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 500 ml śmietany kremówki
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Opcjonalnie: dowolne dodatki, np. posiekane orzechy, wiórki kokosowe, czekolada, owocowe konfitury
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
2. Wyjmij ciasto francuskie z opakowania i rozłóż je na stolnicy.
3. Pokrój ciasto na paski o szerokości około 5 cm.
4. Zwijaj każdy pasek ciasta wokół metalowych formek na rurki, tak aby powstały foremki w kształcie rurek.
5. Umieść foremki z ciastem na blaszce do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
6. Piecz ciasto przez około 15-20 minut, aż stanie się złociste i chrupiące. Następnie wyjmij z piekarnika i ostudź.
7. W międzyczasie przygotuj krem: w misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
8. Dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy oraz ewentualne dodatki (np. orzechy, wiórki kokosowe) do ubitej śmietany. Delikatnie wymieszaj.
9. Gdy ciasto i krem będą wystudzone, napełnij rurki kremem za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki.
10. Posyp wierzch rurek kremem dodatkami, np. startą czekoladą, posiekanymi orzechami lub owocowymi konfiturami.
11. Gotowe rurki z kremem przechowuj w lodówce do momentu podania. Smacznego!