Przepis na rurki z kremem moje wypieki 📖
Składniki:- 250g mąki pszennej
- 200g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 500ml mleka
- 1 budyniowa masa waniliowa
- 3 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie ulubione owoce do dekoracji
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, masło, 1 jajko, cukier i sól, aż powstanie jednolite ciasto.
2. Podziel ciasto na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek.
3. Za pomocą foremek lub szklanki wytnij krążki z ciasta. Powinny mieć średnicę około 7-8 cm.
4. Przełóż krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut, aż staną się złote.
5. W międzyczasie przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj mleko z cukrem pudrem.
6. W misce rozmieszaj budyń waniliowy z nieco zimnym mlekiem, a następnie dodaj to do gotującego się mleka. Cały czas mieszaj, aż masa zgęstnieje.
7. Przełóż krem do miski, przykryj go folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.
8. Gdy krążki ciasta będą wystudzone, przekrój je na połowę.
9. Na dolną połowę każdego krążka nałóż łyżeczkę kremu.
10. Przykryj górną połową krążka i lekko dociskaj, aby krem wypełnił rurki.
11. Dekoruj górne części rurek ulubionymi owocami lub posyp je cukrem pudrem.
Smacznego!