Przepis na rybę boleń 📖
Przepis na rybę boleń:Składniki:
- 2 filety boleń
- Sól i pieprz do smaku
- Sok z połowy cytryny/lub limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżeczka posiekanego koperku świeżego
Instrukcje:
1. Oczyść i opłucz filety boleń pod bieżącą wodą, a następnie osusz je serwetką papierową.
2. Delikatnie posól i posyp pieprzem obie strony filetów boleń.
3. Skrop filety sokiem z połowy cytryny/lub limonki i odstaw na kilka minut, aby składniki się przesiąkły.
4. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek na średnim ogniu.
5. Wrzuć na patelnię posiekany czosnek i smaż go przez około 1-2 minuty, aż będzie lekko zrumieniony.
6. Przełóż czosnek na talerz.
7. W tej samej patelni, na pozostałej łyżce oliwy z oliwek, usmaż filety boleń na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą miękkie i delikatnie rumiane.
8. Po usmażeniu, posyp filety boleń uprażonym czosnkiem i posiekanym koperkiem.
9. Podawaj od razu i skrop resztą soku z cytryny/lub limonki, dzięki czemu ryba będzie jeszcze smaczniejsza.
Smacznego!