Przepis na rybe cabillaud 📖
Przepis na rybę cabillaud:1. Składniki:
- 4 filety z ryby cabillaud (około 150-200g każdy)
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- Sok z jednej cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
2. Odczekaj, aż ryba cabillaud osiągnie temperaturę pokojową. Następnie delikatnie osusz filety ręcznikiem papierowym i oprósz je solą i pieprzem z obu stron.
3. Na dużą patelnię dodaj oliwę z oliwek i rozgrzej ją na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i smaż go przez około 1 minutę, aż uwalni swój aromat.
4. Przełóż filety z ryby cabillaud na patelnię z czosnkiem, skórą do dołu. Smaż je przez około 4 minuty na średnim ogniu, aż skóra stanie się chrupiąca i złocista.
5. Delikatnie odwróć filety za pomocą szpatułki i smaż drugą stronę przez kolejne 3-4 minuty, aż ryba będzie miękka i dobrze przypieczona.
6. Skrop filety sokiem z cytryny, dodaj masło do patelni i pozwól mu się roztopić, tworząc sos.
7. Przełóż rybę cabillaud na talerz i polej delikatnie sosem cytrynowym z patelni. Posyp posiekanym koperkiem.
8. Podawaj natychmiast, najlepiej z sałatką lub pieczonymi warzywami.
Smacznego!