Przepis na rybe filet 📖

Oto prosty przepis na rybę filet:

Składniki:
- Filet ryby (np. łosoś, dorsz)
- Sól morska
- Pieprz do smaku
- Sok z cytryny
- Mąka pszenna
- Jajko
- Bułka tarta
- Olej roślinny

1. Wytnij filet z ryby na pożądaną wielkość i usuń ewentualne ości.

2. Skrop filet sokiem z cytryny po obu stronach. Pozwoli to na usunięcie nieprzyjemnego zapachu i nada delikatny smak.

3. Posól i popieprz filet według własnego uznania. Możesz również dodać inne ulubione przyprawy.

4. Przygotuj 3 miski: jedną z mąką, drugą z roztrzepanym jajkiem i trzecią z bułką tartą.

5. Delikatnie obtocz filet w mące, następnie zanurz w jajku i na końcu obficie posyp bułką tartą, dbając, aby cała powierzchnia fileta była pokryta równomiernie.

6. W dużym rondlu rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.

7. Gdy olej jest odpowiednio nagrzany, delikatnie umieść filet w rondlu. Smaż przez około 3-5 minut z każdej strony, aż filet stanie się złocisty i chrupiący.

8. Po usmażeniu odłóż filety na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

9. Podawaj od razu, jak jeszcze są ciepłe. Możesz je podać z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki lub surówka. Smacznego!

Podobne przepisy

filet z kurczaka
dorsza filet
indyka filet
filet z indyka
indyk filet