Przepis na indyka filet 📖

Przepis na indyka filet:

Składniki:
- 2 filety z indyka
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sok z 1 cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji

Instrukcje:

1. Przygotuj indyka, usuwając ewentualne kości i skórę z filetów. Delikatnie je umyj i osusz.

2. W dużym rondlu rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 1 minutę, aż zacznie delikatnie się rumienić.

3. Przypraw filety z obu stron solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Delikatnie włóż je na patelnię z rozpuszczonym masłem i czosnkiem.

4. Smaż filety na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony, aż staną się złote i dobrze przypieczone. Upewnij się, że są dokładnie ugotowane, ale nie przesuszone.

5. Po usmażeniu filetów, skrop je sokiem z cytryny i delikatnie wymieszaj, aby nadać im dodatkowego smaku cytrynowego.

6. Przełóż indyka na talerze i udekoruj posiekaną natką pietruszki.

7. Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki puree, warzywa grillowane lub sałatka.

Smacznego!

Podobne przepisy

filet z indyka
gotowany filet z indyka
filet z indyka nadziewany
filet z indyka na obiad
filet z indyka z morelami