Przepis na rybe grillowana w piekarniku 📖
Oto przepis na rybę grillowaną w piekarniku:Składniki:
- 1 średniej wielkości ryba (np. łosoś, dorsz, pstrąg), oczyszczona i oczyszczona z łusek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku
- Plastry cytryny (opcjonalnie) do podania
Instrukcje:
1. Przygotuj rybę, dokładnie oczyszczając ją z ewentualnych łusek i kręgosłupa. Jeśli potrzebujesz, możesz poprosić sprzedawcę o przygotowanie ryby przed zakupem.
2. Przygotuj marynatę, mieszając oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek, suszony tymianek, sól i pieprz w miseczce.
3. Umieść rybę na płaskim naczyniu do pieczenia i równomiernie posmaruj marynatą z obu stron. Zachowaj trochę marynaty do późniejszego smarowania.
4. Pozostaw rybę w misce do omarzania przez co najmniej 30 minut w lodówce.
5. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
6. Przełóż rybę wraz z marynatą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
7. Piecz rybę w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut (w zależności od grubości ryby), aż miąższ stanie się miękki i łatwo oddzielający się od kości.
8. Co jakiś czas podczas pieczenia, smaruj rybę pozostałą marynatą, aby utrzymać ją soczystą.
9. Podawaj rybę od razu, udekorowaną plastrem cytryny i podobnymi dodatkami, jakie lubisz.
10. Smacznego!