Przepis na rybe grillowana w piekarniku 📖

Oto przepis na rybę grillowaną w piekarniku:

Składniki:
- 1 średniej wielkości ryba (np. łosoś, dorsz, pstrąg), oczyszczona i oczyszczona z łusek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku
- Plastry cytryny (opcjonalnie) do podania

Instrukcje:

1. Przygotuj rybę, dokładnie oczyszczając ją z ewentualnych łusek i kręgosłupa. Jeśli potrzebujesz, możesz poprosić sprzedawcę o przygotowanie ryby przed zakupem.

2. Przygotuj marynatę, mieszając oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek, suszony tymianek, sól i pieprz w miseczce.

3. Umieść rybę na płaskim naczyniu do pieczenia i równomiernie posmaruj marynatą z obu stron. Zachowaj trochę marynaty do późniejszego smarowania.

4. Pozostaw rybę w misce do omarzania przez co najmniej 30 minut w lodówce.

5. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.

6. Przełóż rybę wraz z marynatą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

7. Piecz rybę w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut (w zależności od grubości ryby), aż miąższ stanie się miękki i łatwo oddzielający się od kości.

8. Co jakiś czas podczas pieczenia, smaruj rybę pozostałą marynatą, aby utrzymać ją soczystą.

9. Podawaj rybę od razu, udekorowaną plastrem cytryny i podobnymi dodatkami, jakie lubisz.

10. Smacznego!

Podobne przepisy

karkówkę grillowana w piekarniku
rybę w piekarniku
rybe w piekarniku mintaj
rybę w panierce w piekarniku
rybę zapiekana w piekarniku