Przepis na rybę zapiekana w piekarniku 📖

Przepis na rybę zapiekaną w piekarniku:

Składniki:
- 4 filety rybne (np. świeża dorada lub łosoś)
- Sok z jednej cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 cebula, pokrojona w cienkie półplasterki
- 1 pomidor, pokrojony w plasterki
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki)

Instrukcje:
1. Przygotuj filety rybne, usuwając skórę i sprawdzając, czy nie ma w nich żadnych ości. Oprósz je sokiem z cytryny i odstaw na chwilę.

2. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek, bazylię, tymianek, słodką paprykę i odrobinę soli oraz pieprzu.

3. Natrzyj ryby powstałym sosem ziołowym, po obu stronach, i odłóż na bok na około 15 minut, aby się marynowały.

4. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.

5. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż cienkie plasterki cebuli, a na nich plasterki pomidora.

6. Po krótkim marynowaniu, ułóż filety rybne na warzywach w naczyniu żaroodpornym.

7. Piecz rybę w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż mięso ryby stanie się puszyste i delikatne, a wierzch lekko się zrumieni.

8. Wyjmij naczynie z piekarnika i pozostaw rybę na chwilę, aby się lekko ostygła.

9. Przełóż rybę na talerze, polewając ją sosem, który zostaje w naczyniu.

10. Posyp rybę świeżymi ziołami do dekoracji (np. natka pietruszki) i podawaj jeszcze ciepłą.

Smacznego!

Podobne przepisy

ryba zapiekana w piekarniku
biala kielbase zapiekana w piekarniku
rybę zapiekaną
rybę w piekarniku
rybę w piekarniku bez folii