Przepis na rybę w piekarniku 📖
Oto prosty przepis na rybę w piekarniku:Składniki:
- 1 średniej wielkości ryba (np. filet z dorsza, łososia lub halibuta)
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła (np. natka pietruszki, kolendra lub dill), posiekane
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sok z jednej cytryny
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
2. Przygotuj naczynie żaroodporne i posmaruj je oliwą z oliwek.
3. Jeżeli ryba nie została wcześniej oczyszczona, dokładnie umyj ją pod bieżącą wodą, pozbawiając wszystkie niepotrzebne części.
4. Posól i popieprz rybę z obu stron.
5. Połóż rybę w przygotowanym naczyniu żaroodpornym.
6. Skrop rybę sokiem z cytryny i posyp świeżymi ziołami.
7. Przykryj naczynie folią aluminiową lub pokrywką.
8. Włóż naczynie z rybą do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, w zależności od grubości ryby. Sprawdź, czy miąższ ryby jest delikatny i rozpadający się.
9. Wyjmij rybę z piekarnika i odstaw na chwilę, aby się lekko ostudziła.
10. Podawaj ciepłą rybę na talerzu, dekorując ją dodatkowymi świeżymi ziołami i skropioną cytryną.
Smacznego!