Przepis na rybę obiad 📖
Składniki:- 2 filety z dowolnej ryby (np. dorsz, łosoś)
- Sok z jednej cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki posiekanego świeżego kopru/ziołowej mieszanki
- 1 łyżka masła
Instrukcje:
1. Filety rybne umyj i osusz. Skrop sokiem z cytryny i posól i popieprz do smaku.
2. W małej misce wymieszaj oliwę, posiekany czosnek oraz posiekany koperek/mieszankę ziół.
3. Na rozgrzanej patelni roztop masło. Umieść filety na patelni skórą w dół i smaż przez około 3-4 minuty, aż skóra będzie chrupiąca.
4. Przewróć filety i polej je przygotowaną wcześniej mieszanką oliwy, czosnku i ziół.
5. Smaż drugą stronę przez około 3-4 minuty, aż ryba będzie miękka i dobrze przypieczona.
6. Rybę podawaj natychmiast. Możesz udekorować ją resztą posiekanego koperku lub ziół.
Smacznego!