Przepis na rybę pieczoną z warzywami 📖

Składniki:
- 1 średniej wielkości ryba (np. dorada, łosoś)
- 2 marchewki
- 2 małe cukinie
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 2 papryki (czerwona i zielona)
- Sok z 1 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła, np. natka pietruszki lub tymianek

Instrukcje:
1. Przygotuj warzywa: marchewki, cukinie, cebulę, czosnek, pomidory i papryki pokrój w plastry lub kostkę.
2. W środku ryby umieść pokrojoną cebulę i czosnek, posól i popieprz jej wnętrze.
3. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni i podsmaż warzywa (marchewki, cukinie, papryki) przez kilka minut, aż staną się miękkie.
4. Dodaj pokrojone pomidory do warzyw i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
5. W osobnej misce wymieszaj resztę oliwy z sokiem z cytryny.
6. Delikatnie umyj rybę i osusz ją papierowym ręcznikiem.
7. Na rzemieśle przeznaczonym do pieczenia umieść połowę smażonych warzyw. Połóż rybę na warzywach.
8. Na rybę wlej mieszankę oliwy i soku z cytryny.
9. Pokryj resztą warzyw i ziołami.
10. Wstaw przykryty naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30-40 minut, aż ryba będzie miękka i delikatna.
11. Podawaj na gorąco, udekorowaną świeżymi ziołami.

Smacznego!

Podobne przepisy

karkówkę pieczoną z warzywami
rybę pieczoną
pieczona pierś z indyka z warzywami
rybę pieczoną w piekarniku
rybę pieczona w piekarniku miruna