Przepis na pieczona pierś z indyka z warzywami 📖

Składniki:
- 1 pierś z indyka
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek

Instrukcje:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.

2. Pierś z indyka umyj i osusz. Pokrój ją na kawałki, a następnie oprósz solą i pieprzem z obu stron.

3. Warzywa umyj i obierz marchewkę. Pokrój warzywa w paski lub plastry.

4. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

5. Na rozgrzaną patelnię wlej niewielką ilość oliwy z oliwek. Wrzuć czosnek i cebulę i podsmaż je przez około 2-3 minuty, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.

6. Następnie dodaj do patelni pokrojone warzywa i smaż przez kolejne 5 minut, aż zmiękną, ale nadal będą miały lekko chrupiącą konsystencję.

7. W międzyczasie, na osobnej patelni, zrumień kawałki indyka z obu stron na niewielkiej ilości oliwy. Możesz również użyć niewielkiej ilości masła klarowanego do smażenia.

8. Po zrumienieniu indyka, przenieś go na blaszkę do pieczenia. Na wierzchu ułóż warzywa.

9. Włóż blaszkę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż pierś z indyka będzie dobrze przebłyszczona i wewnątrz nie będzie różowawa.

10. Wyjmij blaszkę z piekarnika i odstaw na chwilę do ostygnięcia. Następnie podawaj ciepło, najlepiej z ulubionymi dodatkami, takimi jak gotowane ziemniaki lub sałatka.

Smacznego!

Podobne przepisy

piers z indyka pieczona w piekarniku
pierś z indyka z warzywami
pierś z indyka z warzywami po chińsku
karkówkę pieczoną z warzywami
rybę pieczoną z warzywami