Przepis na rybę po japońsku z ananasem 📖

Składniki:
- 400g filetu ryby (np. łososia lub tuńczyka)
- 1 średni ananas
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Filet ryby oczyść z ości i pokrój na porcje.
2. Ananasa obierz, usuń twardą część środka i pokrój w kostkę.
3. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
4. W rondlu rozgrzej olej roślinny i podsmaż cebulę wraz z czosnkiem, aż staną się miękkie i lekko zeszklą.
5. Dodaj ananasa i smaż przez kilka minut, aż zmięknie.
6. W osobnej miseczce wymieszaj sos sojowy z miodem.
7. Na patelni rozłóż kawałki ryby i delikatnie polej je przygotowanym wcześniej sosem sojowo-miodowym.
8. Smaż rybę na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będzie delikatnie zarumieniona.
9. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
10. Przełóż rybę z ananasem na talerze i podawaj od razu.
11. Można podać ją z ryżem lub sałatką z warzyw.

Smacznego!

Podobne przepisy

rybę po japońsku
rybę z ananasem
rybę po grecku z ananasem
naleśniki po japońsku
ryby po japońsku