Przepis na rybe po tajsku 📖
Składniki:- 500 g filetu ryby (np. dorsz, łosoś)
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 marchewka, pokrojona w słupki
- 1 puszka mleka kokosowego
- Kilka listków świeżej kolendry, do dekoracji
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Wymieszaj sos rybny, sok z limonki, czosnek i sos sojowy w miseczce. Dodaj filet ryby i odstaw na 15 minut, aby marynować.
2. Na głębokiej patelni lub woka rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę, paprykę i marchewkę, smaż przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
3. Przenieś warzywa na bok patelni i dodaj marynowane filety ryby. Smaż przez około 4-5 minut z każdej strony, aż ryba będzie miękka i dobrze przypieczona.
4. Do patelni dodaj mleko kokosowe i delikatnie wymieszaj z warzywami i rybą. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje nieco.
5. Danie podawaj posypane świeżą kolendrą. Możesz podać je solo, na gorącym ryżu lub makaronie.
Smacznego!